piątek, 18 grudnia 2015

Bułgarska zupa z pulpecikami

Bułgarska zupa z pulpecikami 

 
3 łyżki białego ryżu
3 marchewki
2 żółte papryki
4 dojrzałe pomidory
1/2 pęczka dymki
750ml wywaru warzywnego
450g mięsa mielonego (użyłam indyczego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki mąki
1 gałka muszkatołowa
1/4 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku



 Ryż zalejcie wodą, ugotujcie, odcedźcie i odstawcie do przestygnięcia. Marchewkę obierzcie, pokrójcie na talarki. Paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w kostkę. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę. Dymkę drobno posiekajcie razem ze szczypiorem. Wywar wlejcie do garnka, dodajcie pokrojone warzywa, gotujcie przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.

W tym czasie przygotujcie pulpeciki. Do mięsa mielonego dodajcie ugotowany ryż, mieloną paprykę, startą gałkę, sól i pieprz. Formujcie niewielkie pulpeciki, obtaczajcie je w mące. Układajcie je delikatnie w garnku z zupą, żeby się nie rozpadły. Gotujcie przez kolejne 20 minut pod przykryciem. Przed końcem gotowania wrzućcie pokrojoną natkę pietruszki. Zestawcie z ognia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design