Bułgarska zupa z pulpecikami
3 łyżki białego ryżu
3 marchewki
2 żółte papryki
4 dojrzałe pomidory
1/2 pęczka dymki
750ml wywaru warzywnego
450g mięsa mielonego (użyłam indyczego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki mąki
1 gałka muszkatołowa
1/4 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Ryż zalejcie wodą, ugotujcie,
odcedźcie i odstawcie do przestygnięcia. Marchewkę obierzcie, pokrójcie na
talarki. Paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w kostkę.
Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę. Dymkę drobno
posiekajcie razem ze szczypiorem. Wywar wlejcie do garnka, dodajcie pokrojone
warzywa, gotujcie przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie przygotujcie
pulpeciki. Do mięsa mielonego dodajcie ugotowany ryż, mieloną
paprykę, startą gałkę, sól i pieprz. Formujcie niewielkie pulpeciki,
obtaczajcie je w mące. Układajcie je delikatnie w garnku z zupą, żeby się nie
rozpadły. Gotujcie przez kolejne 20 minut pod przykryciem. Przed końcem
gotowania wrzućcie pokrojoną natkę pietruszki. Zestawcie z ognia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz