Eskalopki z kurczaka z warzywami
- 600 g 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
-400 g gęstej śmietany 18%
- 4 łyżeczki śmietany Dijon
- kilka czarnych oliwek
- 2 czerwone papryki
- kilka pomidorów koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 150 g średnich pieczarek
- 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- pęczek bazylii
- pieprze i sól do smaku
- niewielka ilość oleju rzepakowego
Do czystej miski przelewamy 200 g gęstej śmietany,
dodajemy musztardę Dijon, łagodną paprykę, posiekane liście z 3 gałązek
bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy i
osuszamy, a następnie ją kroimy na większe kawałki i marynujemy w marynacie z oleju rzepakowego,
czosnku, majeranku, łagodnej papryki, soli i pieprzu. Czerwoną paprykę kroimy w
małe trójkąty. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy blachę( na blachę
najlepiej jest ułożyć papier do pieczenia) lub naczynie żaroodporne, kładziemy
na nim kurczaka, warzywa, oliwki i polewamy po wierzchu marynatę ze śmietany.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( termoobieg) i wkładamy do piekarnika na około
15-20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz