piątek, 18 grudnia 2015

Eskalopki z kurczaka z warzywami



Eskalopki z kurczaka z warzywami




- 600 g 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze

-400 g gęstej śmietany 18%

- 4 łyżeczki śmietany Dijon

- kilka czarnych oliwek

- 2 czerwone papryki

- kilka pomidorów koktajlowych

- 3 ząbki czosnku

- 150 g średnich pieczarek

- 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku

- 1 łyżeczka majeranku

- pęczek bazylii

- pieprze i sól do smaku

- niewielka ilość oleju rzepakowego 


Do czystej miski przelewamy 200 g gęstej śmietany, dodajemy musztardę Dijon, łagodną paprykę, posiekane liście z 3 gałązek bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie ją kroimy na większe kawałki i  marynujemy w marynacie z oleju rzepakowego, czosnku, majeranku, łagodnej papryki, soli i pieprzu. Czerwoną paprykę kroimy w małe trójkąty. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy blachę( na blachę najlepiej jest ułożyć papier do pieczenia) lub naczynie żaroodporne, kładziemy na nim kurczaka, warzywa, oliwki i polewamy po wierzchu marynatę ze śmietany. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( termoobieg) i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design