czwartek, 3 marca 2016

Pierś z kurczaka nadziewana fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie musztardowym.

Pierś z kurczaka nadziewana fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie musztardowym.



4 duże filety (pojedyncze)
50 g pokruszonej fety
100 g szpinaku
6 suszonych pomidorów
łyżka mąki
łyżka masła
250 ml mleka
2 łyżki musztardy francuskiej
100 ml oliwy
2 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
sol i pieprz do smaku


Filety z piersi najpierw myjemy, oczyszczamy i delikatnie przekrajamy w poprzek nie dokrajająć do końca tworząc kieszonkę. Następnie je marynujemy w mieszance oliwy, majeranku, słodkiej papryki, czosnku, soli i pieprzy minimum 0,5 godziny. Po tym czasie nadziewamy mieszanką fety, wczesniej podsmażonego szpinaku z 1 ząbkiem czosnku i suszonych pomidorków pokrojonych w paseczki. Tak przygotowane piersi spinam wykałaczką i obsmażam na patelni z obu stron i przekładam do żaroodpornego naczynia. Przygotowuje teraz sos na bazie sosu beszamelowego.
W rondelku rozpuszczam na małym ogniu masło, wsypuje mąkę i mieszam trzepaczką. |Gdy utworzy się jednolita masa wlewam mleko i znowu dokładnie mieszam. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawiam solą, pieprzem, czoskiem i musztardą francuską. Tak przygotowanym sosem polewam piersi z kurczaka i zapiekam w piekarniku w 180 st. do 30 minut. Upieczoną pierś przekrajam w poprzek i podaje z kaszą gryczaną i sałatką z roszponki

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design