sobota, 5 listopada 2016

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny to bardzo prosty do zrobienia sos. Bardzo go lubię od wielu lat. Pierwsze sosy, które pojawiły się 15 lat temu, kupowałam w słoiku. Minusem produktu ze sklepu, była bardzo mała ilości warzyw znajdująca się w środku słoika. Dosłownie kilka malutkich sztuk :( Odkąd przygotowuję sos słodko-kwaśny w domu, ma on solidną porcję warzyw / owoców, smak dokładnie taki jak lubię ja i cała moja rodzina.
Sos taki jemy zwyczajnie, jako dodatek do ryżu. Z przyjemnością zjadają go dorośli oraz dzieci.
Jak sama nazwa wskazuje sos słodko-kwaśny jest słodki i lekko kwaskowy, a takie połączenia smakowe są bardzo udane. Jeśli jecie kurczaka, przygotujcie sos według podanego przepisu, usmażcie na patelni pokrojoną w paski pierś z kurczaka i dodajcie do niej sos słodko-kwaśny.








Składniki: 
- 1 cebula
- zielona, żółta i czerwona papryka
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 200 ml soku ananasowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek keczupu
- 3 łyżki cukru







Papryki myję, oczyszczam i kroję  w paski. Cebule obieram i kroję w piórka. Ananasa kroimy w kosteczkę. Paprykę, cebule i ananasa podsmażam w woku lub na patelni na odrobince oleju, doprawiam solą i pieprzem. Czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z ananasa, keczup i cukier zagotowuję w rondelku i zagęszczam go 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej najpierw w zimnej wodzie. Sosem polewam warzywa i wszystko razem podgrzewam. Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design