czwartek, 23 lutego 2017

Faworki

Kto z nas nie zna smaku faworków. Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach. Wcale nie są trudne do wykonania, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad i zawsze wyjdą pyszne.





Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 6 żółtek
- 4 duże łyżki śmietany
- 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
- cukier puder
- szczypta soli
- olej do smażenia

 Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 1 godzinę by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Ciasto można przygotować również dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce.



Schłodzone ciasto rozwałkować (bardzo cieniutko wówczas faworki będą kruche i delikatne), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 180ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.

Oprószyć cukrem pudrem.









0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design