Zupa krem z porów
Składniki:
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu (najlepiej jest ugotować wcześniej wywar z warzyw i mięsa, może być zwykły rosół)
- kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
- 10 dag łagodnego serka topionego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- pół szklanki startego żółtego sera
- pół garście posiekanej natki pietruszki
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu (najlepiej jest ugotować wcześniej wywar z warzyw i mięsa, może być zwykły rosół)
- kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
- 10 dag łagodnego serka topionego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- pół szklanki startego żółtego sera
- pół garście posiekanej natki pietruszki
Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod
bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obieram i
siekam na drobną kostkę. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z
cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.
Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem. Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania. Na koniec zupę blendę, wówczas powstanie bardzo fajna zupa krem
Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.
Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem. Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania. Na koniec zupę blendę, wówczas powstanie bardzo fajna zupa krem
Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz