Składniki:
Ciasto:
- 250 g herbatników kakaowych
- 60 g masła
Czekolada:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml słodkiego czerwonego wina
Masa orzechowa:
- 120 g cukru trzcinowego
- 50 ml wody
- 50 g orzechów włoskich
- 50 ml śmietany 12%
- 1 łyżka miodu
Masa jogurtowa:
- 330 ml śmietany 30%
- 300 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Herbatniki rozgniatamy, dodajemy roztopione, ciepłe masło i zagniatamy na jednolitą masę. Spód tortownicy o średnicy 26 cm przykrywamy folią aluminiową. Na spód wykładamy połowę herbatników.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do rondelka, zalewamy winem i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gotujemy 1 minutę i odstawiamy do wystygnięcia.
Masę orzechowa przygotowujemy poprzez zalanie cukru trzcinowego wodą, doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy, aż powstanie lekko, zagęszczony syrop. Dodajemy posiekane orzechy, wlewamy śmietanę 12%, miód i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.
Masę jogurtową przygotowujemy poprze ubicie śmietanki 30% na sztywno. Jogurt dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Na herbatnikach w tortownicy rozprowadzamy połowę czekolady i połowę masy orzechowej. Wykładamy masę jogurtową i wstawiamy na 1 godzinę do zamrażalnika.
Po tym czasie ponownie na wierz kładziemy herbatniki, resztę masy czekoladowej i masy orzechowej.
Tak przygotowany tort wstawiamy ponownie na kilka godzin do zamrażalnika.
0 komentarze:
Prześlij komentarz