niedziela, 10 stycznia 2016

Kotleciki ryżowe

Kotleciki ryżowe 




Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 3 jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek
- 1 jajko surowe
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia

Ryż należy ugotować według przepisu na opakowaniu ( wodę należy posolić, aby wydobyć smak ryżu), choć może troszeczkę dłużej niż standardowe 15, tylko 25 minut. Chodzi o to, aby ryż był klejący, wówczas łatwiej uformować kotleciki i ryz nie będzie się rozpadał.
Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy drobno pokrojone jajka na twardo, pokrojony szczypiorek oraz surowe jajko. Wszystko razem mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design