Kotleciki ryżowe
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 3 jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek
- 1 jajko surowe
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Ryż należy ugotować według przepisu na
opakowaniu ( wodę należy posolić, aby wydobyć smak ryżu), choć może troszeczkę
dłużej niż standardowe 15, tylko 25 minut. Chodzi o to, aby ryż był klejący,
wówczas łatwiej uformować kotleciki i ryz nie będzie się rozpadał.
Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy
drobno pokrojone jajka na twardo, pokrojony szczypiorek oraz surowe jajko.
Wszystko razem mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
na rumiano. Smacznego
niedziela, 10 stycznia 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz