czwartek, 14 stycznia 2016

Zielone tagliatelle z brokułem i kurczakiem

Zielone tagliatelle z brokułem i kurczakiem 


Składniki:
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 0,5 kg brokułów
- 1 pierś z kurczaka
- duży kubeczek śmietany 30%
- 4 ząbki czosnku
- garść, albo dwie świeżo startego parmezanu -zamiennie można użyć każdego twardego, ostrego, żółtego sera
- przyprawa do kurczaka ( mi najbardziej odpowiada przyprawa do kurczaka złocista Kamis)



 
W dużym garnku nastawiam wodę na makaron, solę i gotuje według przepisu na opakowaniu.
W drugim garze nastawiam wodę na brokuły,  solę i warzywo gotuję na pół twardo, aby zachować jego aromat i smak.
Kiedy makaron i brokuły się gotują, obieram czosnek i kroję na cieniutkie plasterki, przygotowuje pierś z kurczaka. Kroję ją w drobną kosteczkę i posypuje ją przyprawą.
Następnie pierś z kurczaka należy usmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Gdy pierś jest już usmażona wlewam cała śmietanę, dodaje czosnek, sól i pieprz do smaku. Następnie ścieram na tarce brokuły z dużymi otworami bezpośrednio do śmietanowego sosu na patelni.
Gdy makaron jest już ugotowany wrzucam go do sosu, potrawę mieszam, przykrywam, odstawiam na minutę, po tym czasie wykładam na talerze, posypuję parmezanem i dla dekoracji na każdym talerzu, kładę różyczkę brokuła.To jest po prostu pyszneeeeeeee!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design