Zielone tagliatelle z brokułem i kurczakiem
Składniki:
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 0,5 kg brokułów
- 1 pierś z kurczaka
- duży kubeczek śmietany 30%
- 4 ząbki czosnku
- garść, albo dwie świeżo startego parmezanu
-zamiennie można użyć każdego twardego, ostrego, żółtego sera
- przyprawa do kurczaka ( mi najbardziej odpowiada
przyprawa do kurczaka złocista Kamis)
W dużym garnku nastawiam wodę na makaron, solę i
gotuje według przepisu na opakowaniu.
W drugim garze nastawiam wodę na brokuły, solę i warzywo gotuję na pół
twardo, aby zachować jego aromat i smak.
Kiedy makaron i brokuły się gotują, obieram czosnek i kroję na cieniutkie
plasterki, przygotowuje pierś z kurczaka. Kroję ją w drobną kosteczkę i
posypuje ją przyprawą.
Następnie pierś z kurczaka należy usmażyć na nie
wielkiej ilości oleju. Gdy pierś jest już usmażona wlewam cała śmietanę, dodaje
czosnek, sól i pieprz do smaku. Następnie ścieram na tarce brokuły z dużymi
otworami bezpośrednio do śmietanowego sosu na patelni.
Gdy makaron jest już ugotowany wrzucam go do sosu, potrawę
mieszam, przykrywam, odstawiam na minutę, po tym czasie wykładam na talerze,
posypuję parmezanem i dla dekoracji na każdym talerzu, kładę różyczkę
brokuła.To jest po prostu pyszneeeeeeee!
W drugim garze nastawiam wodę na brokuły, solę i warzywo gotuję na pół twardo, aby zachować jego aromat i smak.
Kiedy makaron i brokuły się gotują, obieram czosnek i kroję na cieniutkie plasterki, przygotowuje pierś z kurczaka. Kroję ją w drobną kosteczkę i posypuje ją przyprawą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz