niedziela, 30 października 2016

Zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym i brokułami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami



 

Składniki
- ok 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- Winiary Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym
- 200 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- ok 0,5 kg brokuła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 200 g sera żółtego

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przygotowujemy sos śmietanowo ziołowy wg przepisu na opakowaniu ( sos proszku należy połączyć 200 ml wody i 200 ml śmietany 18%, wszystko razem mieszamy i zagotowujemy). Pokrojone ziemniaki mieszamy z sosem i dusimy na patelni pod przykryciem ok 10 minut na bardzo małym ogniu.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor, dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko razem smażymy aż mięso będzie gotowe.









Brokuła dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut. Nie można pozwolić aby brokuły się rozgotowały ale był delikatnie al dente.
W żaroodpornym naczyniu układamy połowę ziemniaków, przysypujemy je połową startego, żółtego sera. Na ziemniaki układamy całe mięso mielone i przykrywamy je resztą ziemniaków. Całość przykrywamy folią i zapiekamy w piekarniku ok 20-30 minut w temperaturze 180 st., aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie na wierz układamy ugotowany brokuł i posypujemy całość resztą żółtego sera i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 minut lub aż ser się roztopi. Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design