piątek, 11 listopada 2016

Pulpety w sosie serowym

Pulpety w sosie serowym




Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka kaszy mannej
- mąka
- olej
- ok. 2 szklanek wody
- 2 liscie laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 duże, prostokątne serki topione o smaku śmietankowym
- 1 łyżka posiekanego koperku



Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę, można ją również zmielić. Mięso mieszamy z przyprawami, kaszą manną, cebulą, bardzo drobno pokrojoną oraz przecisniętymi ząbkami czosnku. Wyrabiamy masę, jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze trochę kaszy mannej. Z masy formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy je na rumiano na niewielkiej ilości oleju.

Gdy pulpeciki są już usmażone, zmieniamy patelnie na czystą, wlewamy do niej przegotowaną wodę i wkładamy pulpeciki ( pulpeciki powinny byc zanurzone). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut.




Po tym czasie do sosu wkładamy 2 duże serki topione i gotujemy, aby sie rozpuściły. Dodajemy koperek i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Pulpeciki podajemy z kaszą kus kus i sałatką z ogórka kiszonego, pora, papryki z odrobina oliwy. Smacznego. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design