Pierś z kurczaka ze szpinakiem i kokosowym ryżem.
- pierś z kurczaka
- 3 garście szpinaku
- 2 łyżki serka ricotta
- przyprawa złocista kamis
- 2 ząbki czosnku
- odrobinę parmezanu do posypania
Pierś z kurczaka należy umyć i podzielić na dwie pojedyncze części. Każdą pierś nacinamy w poprzek, tak, aby utworzyć kieszonki, które następnie wypełniamy usmażonym szpinakiem z ricottą i czosnkiem. Pierś przed wypełnieniem posypujemy ulubioną przyprawą, może być tylko sól i pieprz. Na koniec posypujemy parmezanem lub innym twardym serem długo dojrzewającym. Pierś zapiekamy w 180 stopniach 20 minut.
Kokosowy ryż z cukinią, pomidorami suszonymi i słonecznikiem
• 1 szklanka ugotowanego ryżu
• 1/2 szklanki mleczka kokosowego
• 1/2 cukinii
• 4 pomidorki suszone w oleju
- 2 gałązki selera naciowego
• 1 ząbek czosnku 5g
• 1 łyżka nasion słonecznika 10g
Pomidorki drobno kroimy i podsmażamy razem z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, seler i całość dusimy z mlekiem kokosowym. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane danie podajemy z ryżem, posypanym uprażonym słonecznikiem na odrobince masła. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz