wtorek, 16 lutego 2016

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i kokosowym ryżem



Pierś z kurczaka ze szpinakiem i kokosowym ryżem.



- pierś z kurczaka
- 3 garście szpinaku
- 2 łyżki serka ricotta
- przyprawa złocista kamis
- 2 ząbki czosnku
- odrobinę parmezanu do posypania



Pierś z kurczaka należy umyć i podzielić na dwie pojedyncze części. Każdą pierś nacinamy w poprzek, tak, aby utworzyć kieszonki, które następnie wypełniamy usmażonym szpinakiem z ricottą i czosnkiem. Pierś przed wypełnieniem posypujemy ulubioną przyprawą, może być tylko sól i pieprz. Na koniec posypujemy parmezanem lub innym twardym serem długo dojrzewającym. Pierś zapiekamy w 180 stopniach 20 minut.
Kokosowy ryż z cukinią, pomidorami suszonymi i słonecznikiem

• 1 szklanka ugotowanego ryżu
• 1/2 szklanki mleczka kokosowego
• 1/2 cukinii
• 4 pomidorki suszone w oleju

- 2 gałązki selera naciowego
• 1 ząbek czosnku 5g
• 1 łyżka nasion słonecznika 10g

Pomidorki drobno kroimy i podsmażamy razem z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, seler i całość dusimy z mlekiem kokosowym. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane danie podajemy z ryżem, posypanym uprażonym słonecznikiem na odrobince masła. Smacznego.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design