Mocno czekoladowa babeczka z sosem malinowym
Składniki na 4 babeczki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- 1 łyżka mąki + do posypania foremek
- 150 g malin
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. Foremki smaruje dokładnie masłem i oprószam mąką Czekoladę łamię na kosteczki i rozpuszczam razem z masłem w kąpieli wodnej i mieszam na gładką masę. Jajka wbijam do miski, dodaje cukier i sól i miksuje krótko mikserem jednolitą masę. Dodaje mąkę, roztopioną masę czekoladową i ponownie mieszam jednolitą masę.Wlewam przygotowanych foremek i wstawiam do piekarnika. Piec przez 10 minut (masa nieco urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, w środku może pozostać lejąca, wówczas babeczka będzie jeszcze lepsza :)) Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty, obkroić delikatnie nożem przy obręczy i wyłożyć na talerzyki. Udekorować sosem z malin, ( maliny z odrobinką cukru smażymy na suchej patelni).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz