Pierś z kurczaka z puree selerowym i papryką
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 średni seler
- 500ml mleka
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
- natka pietruszki
Pierś z kurczaka przekrój w poprzek, mięso rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw do smaku. Bułkę tartą wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami. Mięso obtocz w mącę, następnie zamocz w roztrzepanym jajku a następnie obsyp bułką tartą i orzechami. Kotlety smaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Seler obierz, pokrój w drobną kostkę i gotuj w mleku do miękkości, dopraw solą. Po tym czasie zblenduj seler na gładkie puree, dodaj masło. Kolorowe papryki włóż do piekarnika o temperaturze 210 stopni na około 30 minut aż skórka mocno się zarumieni. Gdy papryki wystygną obierz je ze skórki, pozbądź się pestek, pokrój w plastry,dodaj oliwę, natkę pietruszki, sól i pieprz i podgrzej przed samym podaniem. Kotlety drobiowe podawaj z puree i papryką i natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz