- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- masło klarowane do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy do miseczki. Białka
ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka,
przesianą mąkę, cukier i odrobinkę proszku do pieczenia i wszystko
delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie z klarowanym masłem ( masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie się roztopi. Na wierzchu utworzy się piana, jest to ścięte białko. Roztopione masło przecedzamy przez gazę i w ten sposób powstaje klarowane masło, które nie będzie już nam się palić podczas smażenia ). Na rozgrzaną patelnie kładziemy ubitą masę, może być jeden duży omlet na całą patelnie lub kilka małych. Omleciki smażymy z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Idealnie smakuje również z konfiturą lub dżemem. Moje dzieciaki lubią również omleciki polane miodem. Smacznego.
Rozgrzewamy patelnie z klarowanym masłem ( masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie się roztopi. Na wierzchu utworzy się piana, jest to ścięte białko. Roztopione masło przecedzamy przez gazę i w ten sposób powstaje klarowane masło, które nie będzie już nam się palić podczas smażenia ). Na rozgrzaną patelnie kładziemy ubitą masę, może być jeden duży omlet na całą patelnie lub kilka małych. Omleciki smażymy z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Idealnie smakuje również z konfiturą lub dżemem. Moje dzieciaki lubią również omleciki polane miodem. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz