Sałatka z roszponki
- 100 g roszponki
- 8 pomidorków koktaliowych
- 1 ogórek grunotwy
- 0,5 czerwonej cebuli
- 50 g orzechów włoskich
- 100 ml oliwy z olwiek
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz dodatkowo do smaku
Roszponkę łącze z pokrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w plaserki oraz cabulką pokrojoną w piurka. Sos przygotowuje na bazie oliwy z oliwek, musztardy i miodu, soli i pieprz. Wszystko należy dokładnie wymieszać do połączenia składników do momentu aż sos uzyską aksamitną konsystencje ( najlepiej jest przygotować sos np. słoiczku, zakręcić go i energicznie podrząsać). Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dodatkowo posypuje wczęsniej prażonymi orzechami na suchej patelni i delikatnie posolonymi. Smacznego.
czwartek, 3 marca 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz