4 duże filety (pojedyncze)
50 g pokruszonej fety
100 g szpinaku
6 suszonych pomidorów
łyżka mąki
łyżka masła
250 ml mleka
2 łyżki musztardy francuskiej
100 ml oliwy
2 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
sol i pieprz do smaku
Filety z piersi najpierw myjemy, oczyszczamy i delikatnie przekrajamy w
poprzek nie dokrajająć do końca tworząc kieszonkę. Następnie je
marynujemy w mieszance oliwy, majeranku, słodkiej papryki, czosnku, soli
i pieprzy minimum 0,5 godziny. Po tym czasie nadziewamy mieszanką fety,
wczesniej podsmażonego szpinaku z 1 ząbkiem czosnku i suszonych
pomidorków pokrojonych w paseczki. Tak przygotowane piersi spinam
wykałaczką i obsmażam na patelni z obu stron i przekładam do
żaroodpornego naczynia. Przygotowuje teraz sos na bazie sosu
beszamelowego.
W rondelku rozpuszczam na małym ogniu masło, wsypuje mąkę i mieszam trzepaczką. |Gdy utworzy się jednolita masa wlewam mleko i znowu dokładnie mieszam. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawiam solą, pieprzem, czoskiem i musztardą francuską. Tak przygotowanym sosem polewam piersi z kurczaka i zapiekam w piekarniku w 180 st. do 30 minut. Upieczoną pierś przekrajam w poprzek i podaje z kaszą gryczaną i sałatką z roszponki
W rondelku rozpuszczam na małym ogniu masło, wsypuje mąkę i mieszam trzepaczką. |Gdy utworzy się jednolita masa wlewam mleko i znowu dokładnie mieszam. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawiam solą, pieprzem, czoskiem i musztardą francuską. Tak przygotowanym sosem polewam piersi z kurczaka i zapiekam w piekarniku w 180 st. do 30 minut. Upieczoną pierś przekrajam w poprzek i podaje z kaszą gryczaną i sałatką z roszponki
0 komentarze:
Prześlij komentarz