Składniki:
- 3 szklanki mąki luksusowej Lubella
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 25 g drożdży świeżych
- 5 g cynamonu, zmielonego
Nadzienie bułeczek
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowujemy rozczyn, podgrzewając delikatnie mleko ( mleko nie może być zbyt gorące), dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru. wszystko należy dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników. Tak przygotowane drożdże wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników. Ciasto należy odpowiednio długo wyrabiać, aby było miękkie i elastyczne, obsypać je dodatkowo delikatnie mąka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować cynamonowym nadzieniem. Zwinąć jak naleśnika, by powstała rolada. Pokroić ją w plasterki, o grubości około 1,5 - 2 cm, przy pomocy ostrego noża
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8-10 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta. Smacznego
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowujemy rozczyn, podgrzewając delikatnie mleko ( mleko nie może być zbyt gorące), dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru. wszystko należy dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników. Tak przygotowane drożdże wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników. Ciasto należy odpowiednio długo wyrabiać, aby było miękkie i elastyczne, obsypać je dodatkowo delikatnie mąka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować cynamonowym nadzieniem. Zwinąć jak naleśnika, by powstała rolada. Pokroić ją w plasterki, o grubości około 1,5 - 2 cm, przy pomocy ostrego noża
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8-10 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta. Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz