Składniki:
- 4 plastry wołowiny na zrazy
- 2 ogórki kiszone pokrojone w paseczki
- 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w paski
- pół cebuli pokrojonej w piórka
- 2 łyżki ziół prowasalskich
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- włoszczyzna
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia
- 4 suszone grzyby lub kostka bulionu grzybowego
- koperek
- 1 kg młodych ziemniaczków
- olej roślinny do obsmażenia zrazów
Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na bardzo cienkie plastry, następnie odrobinkę solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowasalskimi oraz łyżeczką musztardy. Następnie przy brzegu układamy paseczki ogórka, papryki oraz cebuli, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Następnie przygotowujemy bulion z włoszczyzny oraz listków laurowych, ziela angielskiego i ziarenek pieprzu. Wszystko razem należy gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
Na czystej patelni układamy roladki i zalewamy przygotowanym bulionem, dodajemy czosnek i suszone grzyby lub kostkę grzybową. Dusimy pod przykryciem 1 godzinę lub do momentu aż mięso będzie mięciutkie. Na końcu dodajemy koperek, sól i pieprz do smaku. Jeżeli chcemy bardziej zagęścić sos dodajemy mąkę połączoną z odrobiną bulionu i ponownie zagotowujemy.
Zrazy podajemy z młodymi ziemniaczkami i dowolną sałatką. Ja proponuje sałatkę ze szczypiorkiem, koperkiem i śmietaną. Smacznego. Jeśli podoba sie wam przepis proszę o lajka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz