poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Chatka baby jagi

Chatka baby jagi, jest to ciasto które przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. Połączenie herbatników, sera twarogowego oraz czekoladowej polewy zachwyca wszystkich, a przede wszystkim nie jest trudne w wykonaniu .

Chatka baby jagi








Składniki:
- 0,5 kg białego sera
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 3–4 opakowania herbatników (takich po 100 g)










Polewa:
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- garść wiórków kokosowych


Masło powinno być w temperaturze pokojowej i zaczynamy od jego ucierania z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy ser i wszystko razem ucieramy. Najlepiej jest użyć do tego malaksera, wówczas ser będzie miał aksamitną masę bez żadnych gródek. Dzielimy masę serową na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy kakao.
Następnym krokiem w przygotowaniu naszej Chatki będzie ułożenie herbatników na foli aluminiowej lub papierze do pieczenia. Herbatniki układamy w 3 rzędach po 6 w każdym. Układamy je do siebie dłuższą krawędzią.
Na pierwszą warstwę nakładamy białą masę serową i ponownie układamy na niej herbatniki. Teraz tylko na środek kładziemy masę kakaową i składamy podnosząc delikatnie boki do środka, tworząc chatkę.
Tak przygotowane ciasto zawijamy w folie lub papier i chowamy do lodówki na kilka godzin.
W rondelku przygotowujmy polewę. Roztapiamy masło, mieszamy z cukrem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy i polewamy domek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design