Lasagne
Składniki:
- 12-15 płatów lasagne
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- pół cebuli
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 3 szczypty pieprzy
- 3 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
Składniki sosu beszamelowego:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- sól i biały pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
Cebule drobno kroimy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych
oczkach, seler drobno kroimy. Wszystko razem na niewielkiej ilości oleju
podsmażamy i dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, bazylią,
oregano, pieprzem i czosnkiem i wszystko zalewamy przecierem
pomidorowym, razem dusimy ok 5 minut.
Przygotowujemy sos
beszamelowy poprzez roztopienie w garnuszku masła. Następnie dodajemy
mąkę i smażymy 1 minutę. Stopniowo wlewamy mleko energicznie mieszając,
aż sos będzie gładki. Odstawiamy z ognia i przyprawiamy solą, bialym
pieprzem i czosnkiem.
Makaron lasagne wcześniej gotujemy
wrzucając na osolony wrzątek płaty na przemian raz w poprzek, raz w
zdłóż z niewielką ilością oleju. Makaron tylko obgotowujemy ok 2 minut,
aby tylko odrobinę zmiękł. Ugotowany makaron przelewamy zimna wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Przygotowujemy żaroodporną formę.
Wysmarowujemy ją masłem i układamy pierwszą warstwę płatów lasagne
(mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
Na płatach lasagne
rozprowadzamy warstwę sosu beszamelowego, następnie nakładamy pomidorowy
sos z mięsem mielonym i posypujemy odrobiną serem. Powtarzamy jeszcze 3
krotnie. Pieczemy pod przykryciem 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika
odczekać 5 minut przed porcjowaniem. Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz