czwartek, 7 kwietnia 2016

Lasagne

Lasagne










Składniki:
- 12-15 płatów lasagne
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- pół cebuli
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 3 szczypty pieprzy
- 3 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera


Składniki sosu beszamelowego:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- sól i biały pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku


Cebule drobno kroimy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, seler drobno kroimy. Wszystko razem na niewielkiej ilości oleju podsmażamy i dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, bazylią, oregano, pieprzem i czosnkiem i wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, razem dusimy ok 5 minut.

Przygotowujemy sos beszamelowy poprzez roztopienie w garnuszku masła. Następnie dodajemy mąkę i smażymy 1 minutę. Stopniowo wlewamy mleko energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Odstawiamy z ognia i przyprawiamy solą, bialym pieprzem i czosnkiem.

Makaron lasagne wcześniej gotujemy wrzucając na osolony wrzątek płaty na przemian raz w poprzek, raz w zdłóż z niewielką ilością oleju. Makaron tylko obgotowujemy ok 2 minut, aby tylko odrobinę zmiękł. Ugotowany makaron przelewamy zimna wodą.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Przygotowujemy żaroodporną formę. Wysmarowujemy ją masłem i układamy pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
Na płatach lasagne rozprowadzamy warstwę sosu beszamelowego, następnie nakładamy pomidorowy sos z mięsem mielonym i posypujemy odrobiną serem. Powtarzamy jeszcze 3 krotnie. Pieczemy pod przykryciem 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem. Smacznego




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design