Ciasto na pierogi:
- 0,5 kg mąki poznańskiej Lubella
- pół szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
składniki na farsz:
- 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej, którą należy wcześniej ugotować w 3 szklankach wody z łyżeczką soli, i pozostawić w garnuszku
- 800 g białego sera półtustego
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody, jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Dzielimy ciasto na cztery części. Trzy części odkładamy, przykrywamy czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wykrawamy okrągłe placuszki najlepiej przy użyciu szklanki.
Farsz do pierogów przygotowujemy poprzez połączenie ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej oraz przepuszczonego przez praskę białego sera i jajka. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane placuszki z ciasta i lepimy pierożki. Na prawdę to nie jest wcale takie trudne. Dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od czasu ich wypłynięcia. Pierożki podajemy zrumienioną cebulką, skwarkami, zrumienionym masłem lub śmietaną. Wszystko zależy do tego co najbardziej lubimy. Smacznego
- 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej, którą należy wcześniej ugotować w 3 szklankach wody z łyżeczką soli, i pozostawić w garnuszku
- 800 g białego sera półtustego
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody, jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Dzielimy ciasto na cztery części. Trzy części odkładamy, przykrywamy czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wykrawamy okrągłe placuszki najlepiej przy użyciu szklanki.
Farsz do pierogów przygotowujemy poprzez połączenie ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej oraz przepuszczonego przez praskę białego sera i jajka. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane placuszki z ciasta i lepimy pierożki. Na prawdę to nie jest wcale takie trudne. Dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od czasu ich wypłynięcia. Pierożki podajemy zrumienioną cebulką, skwarkami, zrumienionym masłem lub śmietaną. Wszystko zależy do tego co najbardziej lubimy. Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz