Farsz do pierożków:
- 0,5 kg sera półtłustego
- 0,5 szklanki kaszy mannej ( surowej)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
Ciasto na pierożki:
- 05 kg mąką pszenna pełnoziarnista
- 1 jajko
- gorąca woda 125 ml
Ser przepuszczamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na jednolitą masę. Bardzo proste :)
Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody, jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Dzielimy ciasto na cztery części. Trzy części odkładamy, przykrywamy czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wykrawamy okrągłe placuszki najlepiej przy użyciu szklanki.
Farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane placuszki z ciasta i lepimy pierożki. Na prawdę to nie jest wcale takie trudne. Dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od czasu ich wypłynięcia. Pierożki podajemy ze śmietanką.
- 05 kg mąką pszenna pełnoziarnista
- 1 jajko
- gorąca woda 125 ml
Ser przepuszczamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na jednolitą masę. Bardzo proste :)
Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody, jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Dzielimy ciasto na cztery części. Trzy części odkładamy, przykrywamy czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wykrawamy okrągłe placuszki najlepiej przy użyciu szklanki.
Farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane placuszki z ciasta i lepimy pierożki. Na prawdę to nie jest wcale takie trudne. Dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od czasu ich wypłynięcia. Pierożki podajemy ze śmietanką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz