Składniki:
- 2 dwie piersi z kurczaka
- 1 mozzarella
- 1 pomidor
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii, może być również świeża
- 3 łyżki śmietany 18% delikatniej posolonej
- ryż
- 1 brokuł
Pierś z kurczaka należy umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Z tak
przygotowanej piersi odcinamy polędwiczki ( dla dzieci na nuggetsy :)
Pierś delikatnie, w poprzek i pod skosem nacinamy, ale nie do końca,
aby nie przeciąć mięsa na wylot, tylko utworzyć kieszoneczki.
Przygotowujemy marynatę do kurczaka z oliwy, majeranku, papryki, czosnku, soli i wkładamy do niej mięso. Pozostawiamy na co najmniej pół godziny. Najlepiej jest przygotować mięsko dzień wcześniej, ale nie zawsze się to udaje.
Gdy mięso jest już zamarynowane, pokrojoną dowolnie mozzarellę oraz pomidor, wkładamy do przygotowanych kieszonek w piersi. Pierś układamy w naczyniu żaroodpornym na śmietanie.
Pieczemy w piekarniku w 180 st przez ok 30 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i brokułem. Smacznego.
Przygotowujemy marynatę do kurczaka z oliwy, majeranku, papryki, czosnku, soli i wkładamy do niej mięso. Pozostawiamy na co najmniej pół godziny. Najlepiej jest przygotować mięsko dzień wcześniej, ale nie zawsze się to udaje.
Gdy mięso jest już zamarynowane, pokrojoną dowolnie mozzarellę oraz pomidor, wkładamy do przygotowanych kieszonek w piersi. Pierś układamy w naczyniu żaroodpornym na śmietanie.
Pieczemy w piekarniku w 180 st przez ok 30 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i brokułem. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz