czwartek, 2 czerwca 2016

Botwinka z jajkiem i ziemniaczkami

Botwinka z jajkiem i ziemniaczkami



Składniki
- 0,5 kg żeberka paski
- 4 marchewki
- 3 pietruszki korzeń
- 0,5 selera
- 1 cebula
- 1 pęczek botwinki
- 1 kg buraków
- 7 listków laurowych
- 7 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- mało jabłko
- 300 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka octu
- 2 ząbki czosnku
- sól lub naturalna vegetta
- młode ziemniaczki
- jajko ugotowane na twardo
- skwaruszki z cebulką


Żeberka wkładamy do dużego garnka oraz oczyszczone warzywa marchewkę, pietruszkę, seler oraz wcześniej opaloną cebulę i zalewamy wodą. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu do momentu aż pojawią się szumy, które należy ściągnąć łyżką. Wówczas wkładamy pokrojone buraki oraz poszatkowaną botwinkę i ponownie zagotowujemy. Dodajemy łyżeczkę octu aby zupa nie straciła swojego koloru. Następnie dodajemy przyprawy, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz, majeranek, 2 zmiażdżone ząbki czosnku i jabłko. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso i warzywa będą już mięciutkie. Na sam koniec przyprawiamy solą lub naturalną vegettą i zagotowujemy. Na koniec oczywiście śmietana, którą wcześniej należy zahartować z gorącą zupą.

Zupa z botwinki najlepiej smakuje z jajeczkiem i młodymi ziemniakami okraszonymi z skwarkami z cebulką. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design