Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Chlebek podaje się do mięsa, sałat, past i sosów i leczo.
Rozpuścić drożdże i cukier w 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę i sól, zrobić dołek w mące i wlać drożdże i oliwę, wymieszać. Stopniowo dodawać resztę wody ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie wodę. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności podsypać mąką lub dolać wody. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić i uformować 5 kulek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulę na ok. 1 cm grubości placki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec na samym dole piekarnika nagrzanego do 250 stopni C przez 4-5 minut, następnie przełożyć placki i piec jeszcze 2 minuty. Podawać na ciepło lub po przestudzeniu. Po przekrojeniu, wewnątrz pity znajduje się kieszonka do której można włożyć kawałki mięsa i warzywa.
Rozpuścić drożdże i cukier w 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę i sól, zrobić dołek w mące i wlać drożdże i oliwę, wymieszać. Stopniowo dodawać resztę wody ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie wodę. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności podsypać mąką lub dolać wody. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić i uformować 5 kulek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulę na ok. 1 cm grubości placki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec na samym dole piekarnika nagrzanego do 250 stopni C przez 4-5 minut, następnie przełożyć placki i piec jeszcze 2 minuty. Podawać na ciepło lub po przestudzeniu. Po przekrojeniu, wewnątrz pity znajduje się kieszonka do której można włożyć kawałki mięsa i warzywa.
0 komentarze:
Prześlij komentarz