Składniki ( dla 2 osób)
- ok 400 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 jajka
- łyżka stopionej słoninki ze skwarkami
- łyżka szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 2 pomidory
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka koperku
- 200 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego.
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ja
osobiście lubię fasolką delikatnie chrupiącą. Polewamy ją bułką tartą
zrumienioną na masełku ze szczyptą soli.
Przygotowując jajka, najpierw na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy słoninę ze skwaruszkami. Następnie ostrożnie wbijamy jajka, aby nie wpadła żadna skorupka i nie rozlało się żółtko. Jajka delikatnie solimy, posypujemy szczypiorkiem i słodką papryką w proszku. Zmniejszamy ogień i czekamy aż białka się zetną a żółtka zaczną gęstnieć. Ja osobiście lubię jak żółta pozostają delikatnie lejące.
Sałatkę przygotowujemy poprzez obranie i pokrojenie ogórków w cieniutkie plasterki, pomidory kroimy w kosteczkę jak również cebulę. Wszystko razem mieszamy, solimy i pieprzymy i zalewamy śmietaną.
Smacznego.
Przygotowując jajka, najpierw na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy słoninę ze skwaruszkami. Następnie ostrożnie wbijamy jajka, aby nie wpadła żadna skorupka i nie rozlało się żółtko. Jajka delikatnie solimy, posypujemy szczypiorkiem i słodką papryką w proszku. Zmniejszamy ogień i czekamy aż białka się zetną a żółtka zaczną gęstnieć. Ja osobiście lubię jak żółta pozostają delikatnie lejące.
Sałatkę przygotowujemy poprzez obranie i pokrojenie ogórków w cieniutkie plasterki, pomidory kroimy w kosteczkę jak również cebulę. Wszystko razem mieszamy, solimy i pieprzymy i zalewamy śmietaną.
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz