Beza
- 3 białka
- 150g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Piekarnik nastawiamy na 180C, na papierze do pieczenia odrysowujemy
okręg o średnicy około 24 cm. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną
pianę, powoli dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę
ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę wykładamy na odrysowany okręg.
Umieszczamy blachę w piekarniku. Od razu zmniejszamy temp do 150C i
pieczemy bezę 30 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy w nim
bezę jeszcze kolejne 30 min. W tym czasie nie otwieramy piekarnika.
Pieczenie bezy powtarzamy !
Krem:
250 g mascarpone
200 g śmietany 36%
kilka kropli soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta startej skórki z limonki
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel cytryny, skórkę z cytryny i limonki i wszystko razem mieszamy. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.
Na paterze układamy krążek bezowy, smarujemy go 3/4 kremu i przykładamy go drugim krążkiem bezowym. Na wierz wykładamy pozostały krem i dekorujemy sezonowymi owocami.
Pieczenie bezy powtarzamy !
Krem:
250 g mascarpone
200 g śmietany 36%
kilka kropli soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta startej skórki z limonki
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel cytryny, skórkę z cytryny i limonki i wszystko razem mieszamy. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.
Na paterze układamy krążek bezowy, smarujemy go 3/4 kremu i przykładamy go drugim krążkiem bezowym. Na wierz wykładamy pozostały krem i dekorujemy sezonowymi owocami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz