środa, 29 czerwca 2016

Tort bezowy z nutą cytrynową.

Tort bezowy z nutą cytrynową.



Beza
- 3 białka
- 150g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego








Piekarnik nastawiamy na 180C, na papierze do pieczenia odrysowujemy okręg o średnicy około 24 cm. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę wykładamy na odrysowany okręg. Umieszczamy blachę w piekarniku. Od razu zmniejszamy temp do 150C i pieczemy bezę 30 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy w nim bezę jeszcze kolejne 30 min. W tym czasie nie otwieramy piekarnika.
Pieczenie bezy powtarzamy !








Krem:
250 g mascarpone
200 g śmietany 36%
kilka kropli soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta startej skórki z limonki
1 łyżka cukru pudru


Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel cytryny, skórkę z cytryny i limonki i wszystko razem mieszamy. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.

Na paterze układamy krążek bezowy, smarujemy go 3/4 kremu i przykładamy go drugim krążkiem bezowym. Na wierz wykładamy pozostały krem i dekorujemy sezonowymi owocami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design