Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- opakowanie cukru waniliowego
- 300 g jagód
Przygotowujemy jajka poprzez oddzielenie białek od żółtek Białka
ubijamy na sztywną pianę i dodajemy pomału cukier i ubijamy, aż masa
stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie do białek dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę ucieramy mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Następnie powoli wlewamy olej, cały czas delikatnie mieszając łyżką lub najlepiej szpatułką.
Na koniec dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i całość, w małych częściach dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypujemy jagodami.
Pieczemy ok 50-60 minut lub tzw. suchego patyczka
Następnie do białek dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę ucieramy mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Następnie powoli wlewamy olej, cały czas delikatnie mieszając łyżką lub najlepiej szpatułką.
Na koniec dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i całość, w małych częściach dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypujemy jagodami.
Pieczemy ok 50-60 minut lub tzw. suchego patyczka
0 komentarze:
Prześlij komentarz