Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 2 garście jagód
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy jogurt, cukier
waniliowy i cukier zwykły i razem mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę wszystko razem miksujemy do
połączenia się składników. Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do
wcześniej przygotowanej masy delikatnie łącząc je szpatułką.
Ciasto na placuszki możemy podzielić na 2 części i do jednej dodać jagody, a drugą tylko usmażyć i posypać cukrem pudrem.
Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron, aż ładnie urosną.
Ciasto na placuszki możemy podzielić na 2 części i do jednej dodać jagody, a drugą tylko usmażyć i posypać cukrem pudrem.
Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron, aż ładnie urosną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz