Składniki:
- 0,5 kg mielonej szynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
-1 łyżeczka majeranku
- 2 szczypty pieprzu
- pół namoczonej bułki
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 200 ml śmietany 18%
Mięso mielone łączymy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, cebulą startą
na tarce o małych oczkach, z namoczona bułką, solą i pieprzem i
majerankiem. Formujemy kotleciki, małe kuleczki, obtaczamy w mące i
smażymy na oleju do zrumienienia. Odkładamy na papierowy ręcznik w celu
odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pulpeciki ponownie przekładamy na patelnię, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, tak aby przykryła mięso, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy obie musztardy i śmietanę. Wszystko razem łączymy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pulpeciki podajemy z młodymi ziemniaczkami i smażonymi buraczkami. Smacznego
Pulpeciki ponownie przekładamy na patelnię, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, tak aby przykryła mięso, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy obie musztardy i śmietanę. Wszystko razem łączymy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pulpeciki podajemy z młodymi ziemniaczkami i smażonymi buraczkami. Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz