Sałatka ze szparagami
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 150 g mieszanki ulubionych sałat
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 żółta papryka
- 100 g szynki długo dojrzewającej
- 1 łyżka nasion słonecznika wcześniej uprażonych na suchej patelni.
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól
- odrobina koperku
Do małego słoiczka wlewamy olej, mód, musztardę, sól do smaku i koperek, zakręcamy i dokładnie wymieszamy potrząsając słoiczek.
Szparagi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie z 2 szczyptami cukru.
Przed włożeniem ich do wody, odłamujemy twarde końcówki. Gotujemy 3
minuty.
Szynkę kroimy w paseczki, paprykę w słupki, jajka w
ćwiartki, pomidorki kroimy na pół, szparagi na mniejsze części i
wszystko razem mieszamy z sałatą. Na koniec polewamy przygotowanym sosem
i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Smacznego.
sobota, 11 czerwca 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz