Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 1 pierś z kurczaka
- 250 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany 30%
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- mozzarella
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka majeranku, słodkiej czerwonej papryki
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, marynujemy w oliwie, majeranku, czerwonej słodkiej papryce, soli. Makaron gotujemy al'dente.
Kurczaka smażymy na patelni, dodajemy poszatkowane liście szpinaku i czekamy aż zmniejszy swoja objętość. Wrzucamy paprykę pokrojoną w paseczki i całość zalewamy śmietanką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Wszystko razem dusimy ok 5 minut. Na koniec wrzucamy makaron i wszystko razem mieszamy i podgrzewamy.
Tak przygotowane danie dekorujemy pomidorkami i mozzarellą startą lub pokrojona w kosteczkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz