Budyniowiec z Truskawkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 jajka
- 2 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 500 ml mleka
- ok 600 g truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Wsypujemy
cukier, cukier waniliowy i pokrojone, schłodzone masło. Całość siekamy
nożem.
Następnie do składników wbijamy 2 jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto, po czym dzielimy na pół. Każdą porcje owijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Formę na ciasto smarujemy masłem i wylepiamy jej spód jedną częścią schłodzonego ciasta, po czym ponownie wstawiamy do lodówki.
Budyń waniliowy przygotowujemy z dwóch opakowań i 500 ml mleka zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Budyń lekko ostudzony przelewamy na schłodzony spód. Truskawki mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz cukrem. Równomiernie układamy je na budyniu.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na owoce. Całość wstawiamy do piekarnika 180 st i pieczemy ok 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Następnie do składników wbijamy 2 jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto, po czym dzielimy na pół. Każdą porcje owijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Formę na ciasto smarujemy masłem i wylepiamy jej spód jedną częścią schłodzonego ciasta, po czym ponownie wstawiamy do lodówki.
Budyń waniliowy przygotowujemy z dwóch opakowań i 500 ml mleka zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Budyń lekko ostudzony przelewamy na schłodzony spód. Truskawki mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz cukrem. Równomiernie układamy je na budyniu.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na owoce. Całość wstawiamy do piekarnika 180 st i pieczemy ok 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz