Składniki:
- makaron penne
- 1 średnia cebula
- garść zielonych oliwek
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka koperku
- 2 ząbki czosnku
- starty żółty ser
- sól i pieprz do smaku
Gotujemy pół opakowania makaronu ( składniki dla 2 osób). Na patelnie
wlewamy odrobinę oleju z puszki tuńczyka i smażymy na nim pokrojoną w
piórka cebulę. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki oraz
przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Dodajemy tuńczyk i
zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i
koperkiem. Sos jeszcze chwilę gotujemy 3 minuty na malutkim ogniu.
Gdy makaron jest już ugotowany. Należy pamiętać aby był al'dente, dodajemy go do sosu i wszystko razem mieszamy na patelni. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem. Smacznego.
Gdy makaron jest już ugotowany. Należy pamiętać aby był al'dente, dodajemy go do sosu i wszystko razem mieszamy na patelni. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz