Składniki:
- 1kg - 1,5 kg karczku
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki ketchupu
Karczek kroimy na cienkie plastry i delikatnie go rozbijamy. Przygotowujemy marynatę poprzez połączenie wszystkich przypraw, pokrojonej cebuli i przeciśniętego przez praskę czosnku z olejem. Karczek nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 5 godzin.
Mięso przed pieczeniem, grillujemy na elektrycznym grilu lub patelni grilowej i przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy kilka łyżek wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, co jakiś czas polewając mięso sosem i raz je obracając podczas pieczenia. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz