Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- płatki kukurydziane
- olej
- masło
- słodka mielona papryka
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w bardzo małą kosteczkę. Mieszamy ze śmietaną i doprawiamy przyprawą do kurczaka według uznania ( ja dodałam 1 łyżeczkę). Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 5 godzin.
Po tym czasie mięso wyciągamy z lodówki i dodajemy do niego całe jajko i wszystko razem mieszamy.
Płatki kukurydziane kruszymy w misce ( myślę ze starczą 4 duże garście) tak, aby miały konsystencję bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych.
Kulki układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Na każdą kładziemy pół łyżeczki masła i posypujemy słodką mielona papryką. Pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180 st. Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz