Sos taki jemy zwyczajnie, jako dodatek do ryżu. Z przyjemnością zjadają go dorośli oraz dzieci.
Jak sama nazwa wskazuje sos słodko-kwaśny jest słodki i lekko kwaskowy, a takie połączenia smakowe są bardzo udane. Jeśli jecie kurczaka, przygotujcie sos według podanego przepisu, usmażcie na patelni pokrojoną w paski pierś z kurczaka i dodajcie do niej sos słodko-kwaśny.
Składniki:
- 1 cebula
- zielona, żółta i czerwona papryka
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 200 ml soku ananasowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek keczupu
- 3 łyżki cukru
Papryki myję, oczyszczam i kroję w paski. Cebule obieram i kroję w piórka. Ananasa kroimy w kosteczkę. Paprykę, cebule i ananasa podsmażam w woku lub na patelni na odrobince oleju, doprawiam solą i pieprzem. Czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z ananasa, keczup i cukier zagotowuję w rondelku i zagęszczam go 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej najpierw w zimnej wodzie. Sosem polewam warzywa i wszystko razem podgrzewam. Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz