Podudzia z kurczaka w pysznej marynacie miodowo-musztardowej
Składniki:
-1 kg podudzi
Marynata:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
Podudzia należy dokładnie umyć i oczyścić. Przygotowujemy marynatę, łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wysmarowujemy marynatą dokładnie podudzia i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej jest kurczaka zamarynować dzień wcześniej, będzie jeszcze smaczniejszy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.
Kurczaka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na niej kurczaka. W trakcie pieczenia warto jest przewrócić podudzia, aby równomiernie się zarumieniły. Pieczemy 40-50 minut, aż mięso zacznie odchodzić ładnie od kości a skórka się ładnie zarumieni na złoty kolor.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz