Jutro tłusty czwartek, więc możemy zapomnieć o dietach:) i zatracić
się w chwili przyjemności. Proponuje pyszne, delikatne i rozpływające
się z buzi gniazdka. Nie ma chyba osoby która je lubi. Bardzo proste w
wykonaniu, chociaż trzeba trochę poświęcić na nie czasu.
Składniki na ok 20 gniazdek ( róbcie małe i cienkie gniazdka, one
dodatkowo rosną w trakcie smażenia, zbyt duże są po prostu nie smaczne
):
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, odsączyć na jednorazowym ręczniku.
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować gniazdka lukrem.
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, odsączyć na jednorazowym ręczniku.
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować gniazdka lukrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz