Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a
jajecznica już ci się znudziła. Robi się go szybko i jest bardzo
pożywny. Możesz przygotowywać go na różne sposoby, dodając swoje
ulubione dodatki.
Francuski omlet na śniadanie
- 2 jajka
- 2 plasterki szynki
- kilka paseczkow czerwonej papryki
- szczypiorek
- 2 pieczark
- odrobina startego żółtego sera
- sól, pieprz, słodka papryka
- masło
W miseczce rozbijam widelcem jajka, dodaje do nich pokrojony
szczypiorek i żółty ser, wszystko razem mieszam. Przyprawiam solą,
ewentualnie odrobiną pieprzu lub innymi przyprawami np. papryką.
Rozgrzewam patelnię, rozpuszczam masło, dodaje szynkę i czerwoną
paprykę, delikatnie podsmażam. Następnie wlewam jajka i rozlewam je
równomiernie po całej powierzchni.
W trakcie smażenia poruszam
patelnią i sprawdzam, czy omlet nie przywarł - jeśli tak, to delikatnie
odklejamy go nożem. Możemy go też przykryć, aby jajka się szybciej
ścięły, a dół nie przypalił.
Omlet zsuwam na talerz, delikatnie go rolując, posypuje pieczarkami i szczypiorkiem. Smacznego
czwartek, 25 lutego 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz