Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Wraca ona powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.
Kasza jaglana z kurczakiem w sosie szpinakowym
• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 filet z kurczaka
• 2 garści szpinaku 100 g
• 200 ml śmietany 30%, może być również śmietana18%
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 małej cebuli
• 5 pomidory suszone w oleju
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Pierś z kurczaka kroje w drobną kosteczkę, marynuje wcześniej 2 łyżkach oliwy, czosnku, majeranku, soli i pieprzu. Następnie podsmażam na patelni dodając cebulę, Suszone pomidory oraz szpinak, dodaje równiez czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko zalewam śmietanką i jeszcze chwile duszę. Podaje oczywiście z tytułową kaszą jaglaną u Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz