czwartek, 31 marca 2016

Biszkopt czekoladowy

Postanowiłam wstawić na bloga przepis biszkoptu czekoladowego, żeby go nie później wielokrotnie nie powtarzać przy przepisach na tort. Jest to mój ulubiony przepis, który zawsze się udaje. Biszkopt przepięknie rośnie, jest puszysty i wilgotny. Zawsze wracam do tego przepisu. Wypróbowałam wiele przepisów na biszkopt z częstymi porażkami. Ten według mnie jest najlepszy.

 Biszkopt czekoladowy




Składniki:
• 5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli


Oddzielamy białka od żółtek.
Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki przez sitko.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy mikserem.
Na pianę z białek z żółtkami wsypujemy przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno oraz boki smarujemy masłem.
Tak przygotowany biszkopt pieczemy w temperaturze 170 st. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design