Biszkopt czekoladowy
Składniki:
• 5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek.
Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki przez sitko.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy mikserem.
Na pianę z białek z żółtkami wsypujemy przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno oraz boki smarujemy masłem.
Tak przygotowany biszkopt pieczemy w temperaturze 170 st. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki przez sitko.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy mikserem.
Na pianę z białek z żółtkami wsypujemy przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno oraz boki smarujemy masłem.
Tak przygotowany biszkopt pieczemy w temperaturze 170 st. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz