Biszkopt do tortu został upieczony według mojego ulubionego przepisu umieszczonego na moim blogu Pyszne Pychotki http://pysznepychotki.blogspot.com/2016/03/biszkopt-czekoladowy.html
Składniki na krem do tortu:
- 500 g schłodzonego serka mascarpone,
- 900 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru
- ok 500 g borówek
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 1 słoiczek dżemu o smaku owoców leśnych
Wieczór wcześniej należy przygotować 2 galaretki z owoców leśnych według przepisu na opakowaniu, zużywając do nich połowę sugerowanej wody. Galaretkę przelewamy do głębokiego talerza, wyłożonego folią spożywczą. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia. Przed przygotowaniem tortu galaretkę wyjmujemy i kroimy w kosteczkę.
Przystępujemy do składania tortu.
Biszkopt przekrajamy na 3 równie części.
Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy go przestudzoną, chłodna, mocną, gorzką, herbatą z cytryną. Aby ułatwić sobie równie składanie tortu, polecam nałożenie obręczy od tortownicy na pierwszą część biszkoptu. Na nasączony biszkopt nakładam połowę słoiczka dżemu, wykładam połowę galaretki, 150 g borówek i na to 1/3 część kremy śmietanowego. Przykrywam drugim blatem biszkoptowym i powtarzam tą samą czynność. Przykrywam 3 częścią biszkoptu. Ostatnią warstwę tylko nasączamy, ściągam delikatnie obręcz od tortownicy i całość smarujemy pozostałym kremem śmietanowym.
Do dekoracji tortu wykorzystałam pozostałe borówki, kilka truskawek i płatki czekoladowe samodzielnie zrobione.
Płatki czekoladowe:
- 100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztapiamy w miseczce ułożonej na garnuszku z gotującą się wodą. płynną czekoladę wylewam na papier do pieczenia, rozsmarowując na równą, cienką warstwę. Gdy czekolada zastygnie łamię ja na mniejsze, nierówne kawałeczki.
Tort należy przechowywać w lodówce. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz