Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 150 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 300 g truskawek
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g mąki pszennej
Mąkę przesiewamy do miski. Podgrzewamy mleko. W środku mąki robimy zgłębienie, wlewamy mleko połączone wcześniej z cukrem i drożdżami. Roztapiamy masło i dodajemy je do mąki, cukier waniliowy, reszta cukru jeśli cały nie został wcześniej wsypany do mleka oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia ( ciasto musi podwoić swoją objętość). Smarujemy blaszkę ( 35x45 cm) masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki. Następnie na cieście układamy truskawki przekrojone na pół.
Przygotowujemy kruszonkę:
Na blat sypiemy mąkę, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz masło. Najpierw lekko siekamy całość nożem, następnie lekko pocieramy i podrzucamy, tak aby masło przybrało formę małych kuleczek otoczonych mąką i cukrem.
Ciasto drożdżowe posypujemy kruszonką , po czym odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez 30 minut. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz