wtorek, 29 marca 2016

Szaszłyki z kurczaka z kasza jaglaną

Szaszłyki z kurczaka z kasza jaglaną





Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cukinia
-1 duża czerwona papryka
- 300 g pieczarek
- patyczki do szaszłyków
- szklanka kaszy jaglanej
- 4 pomidory
- mix ziarenek prażonych słonecznik, dynia, pinia
- pół cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
-łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- łyżeczka majeranku
- dwa ząbki czosnku


Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i marynujemy oliwie, soli, czerwonej papryce, majeranku oraz czosnku. kurczaka odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. im dłużej będzie się marynował to kurczak będzie smaczniejszy. Przygotowujemy cukinię, krojąc ją wzdłuż na cieniutkie plasterki, zbyt grubo pokrojona cukinia będzie się łamać przy zwijaniu, można posłużyć się obieraczką do warzyw. Paprykę kroimy w trójkąty, pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na pół.


Kurczaka zawijamy w plasterki cukinii i nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z papryka i pieczarką. Szaszłyki grilujemy w piekarniku na funkcji grilla w 170 st. z obu stron ok 10 minut każda strona.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Należy pamiętać aby kaszę wcześniej wypukać na przemian zimną i ciepłą wodą, aby po ugotowaniu nie była gorzka.


Pomidory do sałatki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka i gnieciemy ją z odrobina soli aby zmiękła. Wierzch sałatki posypujemy ziarnami słonecznika, dyni i pini wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design