Skladniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 lyzki maki kukurydzianej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 180 g jogurtu naturalnego
- lyzka startej skorki z cytryny
- 100 g mlecznej czekolady
Zoltka oddzielamy od bialek. Bialka ubijamy na sztywna piane, dodajemy
po malu cukier. Nastepnie dodajemy zoltka i delikatnie mieszamy. W
nastepnym kroku wsypujemy make, proszek do pieczenia, wlewamy jogurt,
starta cytryne. Miksujemy, az otrzymamy gladkie ciasto.
Ciasto przekladamy do keksowki, wysmarowanej maslem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 °C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewamy czekolada roztopiona w kapieli wodnej. Posypujemy orzechami, platkami migdalowymi i truskawkami. Mozna tez ciasto posypac tylko cukrem pudrem.
Ciasto przekladamy do keksowki, wysmarowanej maslem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 °C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewamy czekolada roztopiona w kapieli wodnej. Posypujemy orzechami, platkami migdalowymi i truskawkami. Mozna tez ciasto posypac tylko cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz