sobota, 16 kwietnia 2016

Grillowana pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorkiem

Grillowana pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorkiem



Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- odrobinkę ostrej czerwonej papryki
- 10 pomidorków koktaliowych
- 6 małych kuleczek mozzarelli
- kilka świeżyć listków bazylii
- sól do smaku

Opiekane ziemniaczki:
- 800 g młodych ziemniaczków
- 1 łyżka oleju
- sól
- 1 łyżka startego parmezanu


Pierś z kurczaka przekrajamy na mniejsze plastry. Marynujemy w oliwie, oregano, ziołach prowansalskich i ostrej czerwonej papryce i soli. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Pomidorki, ser mozzarella przekrajamy na połowę, listki bazylii delikatnie szatkujemy. Wszystko razem mieszamy i odrobinkę solimy.

Pierś z kurczaka grillujemy na patelni grilowej po 3 minuty z obu stron. Następnie pierś z kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzch kładziemy sałatkę z pomidorków. Wszystko razem zapiekamy 5 minut 180 stopniach.

Ziemniaczki obieramy i kroimy na ćwiartki i mieszamy je z olejem, solą i parmezanem i pieczemy w piekarniku w 190 st. do ich zrumienienia.
Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design