niedziela, 17 kwietnia 2016

Szarlotka

Szarlotka to ciasto, które każdy z nas zna i lubi. Dla mnie szarlotka musi mieć przepyszne, kruche ciasto z maślanym smakiem. Taka jest najlepsza, a jabłka delikatnie kwaśne. 



Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka kaszy mannej


- 1,5 kg kwaśny jabłek ( np. szara reneta)
- 5 łyżek cukru ( jeśli jabłka będą słodsze to wtedy dodajemy mniej cukru, a nawet wcale, wszystko zależy jakich jabłek użyjemy)
- 1 łyżka cynamonu


Mąkę wysypujemy na stolnicę. Siekamy z masłem i cukrem i żółtkami. Zagniatamy w kulę i wkładamy do woreczka śniadaniowego lub folii spożywczej. Odkładamy do lodówki na godzinę.

Jabłka obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i cynamon, podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy aż jabuszka będą miękkie i odparuje z nich woda.

Kruche ciasto dzielimy na dwie części, większa i mniejszą. Większą część rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Ciasto z wierzchu obsypujemy kaszą manną. Wchłonie ona nadmiar soku z jabłek a ciasto ładnie sie upieczę. Wykładamy jabłka i na ich wierzch ścieramy drugą część ciasta na tarce.

Pieczemy w piekarniku w 180 st około 1 godziny czasu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pyszne Pychotki Template by Ipietoon Cute Blog Design