Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 duże jajko
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem. Dodajemy
masło starte na tarce o dużych oczkach i jajko. Wyrabiamy ciasto,
owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki/
Po tym czasie delikatnie podsypując mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15 minut.
Smacznego
Po tym czasie delikatnie podsypując mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15 minut.
Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz